Wednesday 19 August 2009

kommentar til den pågående feminisme debatten

Ingen personlige angrep.

Jeg har med stor interesse og en smule oppgitthet fulgt den siste tidens debatt om feminisme(Bitsch,Viken,Aurdal mfl.) og ønsker som en som er utenfor det såkalte feministiske miljøet å komme med en oppfordring om konstruktiv og meningsfull debatt om hva feminisme i dag egentlig skal omhandle. Jeg ser ingen nytte i å gå nærmere inn på person angrep og trivialiteter noen av debattantene (uten at jeg her ønsker å gå i detalj) har delt med hele det norske folk. Dette har det blitt brukt nok spalteplass på. Jeg mener at det må være mulig å delta i konstruktiv debatt også med de man er uenig med. Progresjon og fremgang har alltid vært et resultat av uenigheter, men det alle parter må være inneforstått med er at man deltar i debatten for å oppnå fremgang og ikke for å forbli på stedet hvil!

Konstruktiv debatt.

Derfor vil jeg altså oppfordre til å begynne fra ”scratch”,glemme personfokus, og heller fokusere på hva feminisme i dag skal være. Hvilke budskap ønsker vi å frem? Hvem ønsker vi å inkludere i debatten? Hva er de viktigste temaene en kan ta opp som også kan dra med inn i debatten de som ikke føler seg hørt?Det er vel ingen hemmelighet at de mest aktive hittil i den feministiske debatten har vært hvite,norske kvinner, jeg er intet unntak. Hva med stemmene til våre såkalte ”nye landskvinner og menn” eller menn generelt? Burde ikke disse også få være med å bestemme hvilken fremtid vi ønsker for landet vårt?

Kjønn, ikke kvinnefokus

Vi bør ha kommet til det stadiet i feminismens utvikling der feminister har innsett at det å kjempe for kvinners rettigheter ikke kun handler om kvinner men om kjønn;altså både kvinner og menn, inkludert homoseksuelle og transseksuelle m.fl. Men deres stemmer er marginalisert i dagens debatt om kjønn og feminisme.

Nytt fokus.

Martine Aurdal påpeker at hun ikke ønsker å slutte å diskutere de samme temaene(likelønn etc) så lenge de fortsatt er like aktuelle som de var under kvinnekampens ”gullalder”.Dette vil jeg ikke si meg uenig i.Likevel er det verdt å ta Anne Vikens oppfordring om å tenke nytt og annerledes til etterretning. Det er ikke uten grunn at feminister blir uglesett av den vanlige mannen på gata, noe som er tydelig i diverse nettforum der kvinnefiendtlige kommentarer er vanlige.Dette bør vel være et varsel om at feminismen hittil ikke har vært flinke nok til å formidle budskapet sitt? En av grunnene til at feminister i dag blir uglesett bunner muligens nettopp i det faktum at man gjentar gamle slagord om og om igjen.

Hvis feminismen idag virkelig ønsker å forandre status quo er kritikken fra allmennheten noe som må tas til etterrettning, ellers risikerer man å bli overhørt og ignorert. En eventuell løsning er å tenke nytt rundt kommunikasjon og dialog uten å nødvendigvis miste viktigheten av de ”gamle” kampsakene. Hvis vi virkelig ønsker å likestille kvinner med menn, hvis man ønsker et samfunn der man ikke diskrimineres på bakgrunn av kjønn(uansett legning) nytter det ikke å debattere innenfor de innvidde kretser uten å lytte til utenforstående stemmer og hva som er viktig i deres hverdag. ”Feminist” må igjen bli noe man kan kalle seg med stolthet, og feminismen må igjen komme på dagsorden og inkludere hele befolkningen, ellers er vi dømt til å mislykkes!

No comments:

Post a Comment